2017./2018. mācību gads

17. maijā Pārgaujas novada pašvaldībā Eiropas Sociālā fonda projekta „Slimību profilakses un kontroles centra organizēti vietēja mēroga pasākumi sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei  pašvaldībās” ietvaros norisināsies veselīga uztura pamatprincipu olimpiāde skolēniem

 26. februārī, 6., 8. un 9. martā

Stalbes vidusskolā Eiropas Sociālā fonda projekta “Slimību profilakses un kontroles centra organizēti vietēja mēroga pasākumi sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei pašvaldībās” ietvaros norisināsies rotaļu nodarbības par veselīga uztura pamatprincipiem bērniem (5-6gad.,1.-2.kl.) un nodarbības skolēniem par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem.

Veselību veicinoša skola    

Veselību veicinošas skolas nodarbību ietvaros skolēni apgūst zināšanas un pamatprasmes, kā atpazīt dažādas slimības, kā palīdzēt slimniekiem, kas jādara, lai paši nesaslimtu.

Bioloģijas stundās skolēni daudz uzzina par to, kādus augus drīkst lietot uzturā, no kuriem labāk izvairīties (7.klasē). Astotajā klasē skolēni mācās par dažādām parazītisko tārpu un vienšūņu izraisītajām slimībām, kā arī par to, kā dzīvniekus var izmantot veselības uzlabošanā (hirudoterapija, reitterapija u.c.). Devītajā klasē, mācoties par cilvēka uzbūvi, daudz laika veltam tam, lai zinātu dažādu slimību pazīmes, kā arī profilaktiskos paņēmienus, lai izsargātos no saslimšanas. Oktobrī runājām par HIV ,AIDS, STI. Skatījāmies filmu sižetus, kuros vienaudži dalās domās par mīlestību, par seksuālajām attiecībām, kā mācēt pateikt: “Nē”. Decembrī un janvārī, mācoties par asinsriti un elpošanu, iedziļinājāmies problēmās, kas saistītas ar infarktu, insultu un citām asinsrites- elpošanas orgānu sistēmu slimībām. Tika demonstrētas filmas par insultu un infarktu, kā to atpazīt, ko darīt, ja ir aizdomas par šīm slimībām. Temata noslēgumā skolēni veidoja kolāžas par šīm slimībām, par veselīgu dzīves veidu. Turpinoties mācību procesam, tiks apgūti temati, kā saglabāt pareizu stāju, runāsim par pareizas ēšanas principiem, kā arī par to, kā mūsdienu straujajā ritmā saglabāt mieru, kā relaksēties, lai pārāk daudz neciestu mūsu nervu sistēma.

Bioloģijas skolotāja Ilze Rēķe

No 9. janvāra līdz 27. februārim 

SPKC Eiropas Sociālā fonda projekta “Slimību profilakses un kontroles centra organizēti vietēja mēroga pasākumi sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei 14 pašvaldībās” ietvaros organizē Stalbes vidusskolā bezmaksas nodarbības fiziskās sagatavotības stiprināšanai un pareizas elpošanas tehnikas apguvei 1. un 2.klases skolēniem otrdienās no 9.janvāra līdz 27.februārim. Nodarbības vadīs sertificēta fizioterapeite Annija Vēvere.

4. un 5. decembris   

SPKC sadarbībā ar zinātnes un mācību centru “Cilvēks un visums” organizē 7.klases skolēniem nodarbību ciklu “Izzini sevi- saproti citus!” cieņpilnas attieksmes un komunikācijas kultūras veicināšanai skolā. Tās ir nodarbības bērniem un pusaudžiem par pozitīvo savstarpējo komunikāciju un konfliktu risināšanu. Nodarbības vada izglītības psiholoģe Judīte Iliško un izaugsmes treneris Arstarulsmirus Arsujumfus Tarus (ex.Gustavs Butelis).

9. novembris            

Aicinām Jūs un Jūsu audzēkņus iesaistīties kampaņā- ” Mīli savu sirdi! Atpazīsti un rīkojies!”, kuras mērķis ir iemācīties atpazīt un pievērst uzmanību miokarda infarkta un insulta simptomiem, lai pēc iespējas ātri izsauktu neatliekamo medicīnisko palīdzību, tādējādi glābjot cilvēka dzīvību!

Tieši jaunieši ir tie, kam būtu jāzina, kā palīdzēt saviem tuviniekiem, ja notiek kaut kas negaidīts!

Tāpēc Veselības ministrija, Slimību profilakses un kontroles centrs sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību un Latvijas Neirologu biedrību ir sagatavojuši informatīvos materiālus, kas palīdz saprast, kādiem simptomiem jāpievērš uzmanība, kā jārīkojas, ja kaut kas notiek. Kļūstot visiem zinošākiem, mēs noteikti samazināsim to gadījumu skaitu, kad tuvinieki vai līdzcilvēki neatpazīst simptomus un nezina, ko darīt, tādējādi zaudējot vērtīgo laiku, kad patiešām var palīdzēt glābt dzīvību.Aicinām klasēs ar jauniešiem izskatīt materiālus un piedalīties konkursā!Sagatavotā informācija:Video sižeti:

Pielikumā:“Mīli savu sirdi! Atpazīsti un rīkojies!” prezentācija, ko var izmantot stundā, runājot par miokarda infarkta un insulta problēmām.Papildus informācija Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā: www.spkc.gov.lv

11. oktobris            

Slimības profilakses un kontroles centrs (SPKC) viesojas skolā, lai vadītu nodarbības 1.,2.klasei par tēmu “HIGIĒNA UN DROŠĪBA”.

Varētu arī interesēt...