Pasaules imunizācijas nedēļa

Šogad, no 24. līdz 30. aprīlim, tiek atzīmēta Pasaules imunizācijas nedēļa, kuras mērķis ir aktualizēt vakcināciju un uzsvērt tās nozīmi slimību profilaksē. Par šī gada tēmu Pasaules veselības organizācija noteikusi “Ilgu mūžu visiem” (Long Life for All), lai veicinātu vakcinācijas aptveri un aizsargātu visu vecuma grupu cilvēkus pret vakcīnregulējamām infekcijas slimībām.   

Pasaules imunizācijas nedēļas ietvaros Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) vēlas atgādināt par to, ka Latvijā bērniem un jauniešiem ir pieejama valsts apmaksāta vakcinācija pret noteiktām infekcijas slimībām (bērnu vakcinācijas kalendārs pieejams šeit).. Tai skaitā: 

  • šajā sezonā valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu var saņemt ikviens bērns no 6 mēnešu līdz 18 gadu vecumam atbilstoši pieejamajam pretgripas vakcīnu apjomam; 
  • valsts apmaksātu vakcināciju pret garo klepu 2022. gadā var saņemt 14 gadus veci jaunieši; 
  • valsts apmaksātu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusa (CPV) infekciju var saņemt 12 līdz 18 gadus vecas meitenes un 12 gadus veci zēni; 
  • valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu pieejama bērniem no 1 līdz 18 gadu vecumam, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā (teritoriju saraksts valsts apmaksātās bērnu vakcinācijas pret ērču encefalītu veikšanai 2022. gadā ir pieejams šeit).  

Šogad Pasaules imunizācijas nedēļas ietvaros īpašu uzmanību vēlamies pievērst tieši vakcinācijai pret cilvēka papilomas vīrusa (CPV) infekciju, jo 2022. gadā, pirmo reizi Latvijā, arī 12 gadus veciem zēniem ir pieejama valsts apmaksāta vakcinācija pret CPV. CPV ir vīruss, kas inficē ādu un gļotādu. CPV tiek pārnests tiešu kontaktu laikā, tai skaitā dzimumkontakta (gan vagināla, gan orāla, gan anāla) laikā. Astoņi no desmit seksuāli aktīviem cilvēkiem ir inficējušies ar CPV. Ilgstoša CPV infekcija var izraisīt dažādas saslimšanas: 

  • kārpas un papilomas; 
  • mutes un rīkles vēzi; 
  • anālās atveres vēzi; 
  • dzemdes kakla vēzi; 
  • dzimumlocekļa vēzi. 

Vakcinācija ir vienkāršs un efektīvs veids kā pusaudžiem sevi pasargāt no augstāk minētajām saslimšanām. Lai nodrošinātu aizsardzību pret CPV iespējami savlaicīgi, ir svarīgi zēniem un meitenēm vakcinēties vēl pirms intīmu attiecību uzsākšanas. Valsts apmaksāta vakcinācija ir pieejama 12 līdz 18 gadus vecām meitenēm un 12 gadus veciem zēniem. Jaunieši vakcināciju pret CPV var saņemt pie sava ģimenes ārsta (bērniem, kuri jaunāki par 14 gadiem, vispirms būs nepieciešams saņemt atļauju no vecākiem). Tomēr svarīgi arī jauniešiem atgādināt, ka vakcinācija nepasargā no citām infekcijas slimībām vai grūtniecības. 

Lai nodotu informāciju jauniešiem par to, kas ir CPV, CPV izraisītajām saslimšanām un iespēju vakcinēties, aicinām izglītības iestādes savos komunikāciju kanālos izvietot arī SPKC speciālistu sagatavoto video (video lejupielādei pieejams šeit). Video kā mācību materiālu var izmantot arī bioloģijas vai audzināšanas stundas ietvaros, pārrunājot ar skolēniem tēmu – “Infekcijas slimības, to profilakse, t. sk. vakcinācija”. 

Lai informētu sabiedrību par vakcināciju pret CPV pusaudžiem, SPKC 26. aprīlī organizēs arī tiešsaistes diskusiju ar ekspertiem. Diskusiju būs iespējams noskatīties SPKC Facebook lapā

Aicinām izglītības iestādes savos komunikāciju kanālos izvietot arī citus SPKC izstrādātos informatīvos materiālus par infekcijas slimībām, to profilaksi, t. sk. vakcināciju: 

Varētu arī interesēt...