Karjeras dienas 2019

17.05.2019. “Ražots Latvijā” . Pasākums notiek projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

Pasākuma mērķis iepazīstināt skolēnus ar privāto uzņēmējdarbību un  ražošanas procesu, darba vidi un specifiku.

Nodarbību vadītājs iepazīstina Stalbes vidusskolas 1.klases skolēnus ar savu uzņēmējdarbību un  koka skulptūru izgatavošanas procesu.

Uzņēmējs dalās pieredzē savas karjeras ceļa izvēlē, pastāsta par skulptūru izgatavošanas procesu. Pastāsta, kādas prasmes un zināšanas ir nepieciešamas, lai spētu izgatavot koka skulptūras un vadīt savu uzņēmumu. Iepazīstina ar  darba vidi, darba specifiku, aprīkojumu, darba un karjeras iespējām. Skolēni nodarbības laikā pārliecinās par savām interesēm un spējām. Bērniem sajūsmu radīja  un likās interesants Šausmu mežs, kur varēja redzēt raganas māju un iekāpt tajā. No koka skulptūrām patika izteikti koka hanteles, tuneļa aligators, lielgabali un raganas māja. Bērniem patika dažādās šūpoles un boksa bumbas.

Pedagogs karjeras konsultants Jolanta Dzene

16.04.2019 “Katram amatam savs pamats”. Pasākums notiek projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

Pasākuma mērķisiepazīstināt skolēnus ar  profesiju daudzveidību, profesiju pārstāvju vispārīgām un specifiskām profesionālām prasmēm.

Stalbes vidusskolas 1.- 6.klases skolēni nodarbību laikā, interaktīvi iepazinās ar dažādām profesijām (piem., ārsts, policists, frizieris, kosmetologs, IT speciālists, pārdevēja, konditors un citas skolēnus interesējošas profesijas). Skolēni iepazina profesiju daudzveidību un to pārstāvjiem nepieciešamās vispārējās un specifiskās profesionālās prasmes. Skolēniem bija uzdevums raksturos profesiju prasmes un  izspēlēt profesiju etīdes.

Pedagogs karjeras konsultants Jolanta Dzene

11.04.2019. Karjeras konkurss “Naudas koks 2019” Priekuļu tehnikumā.

„Naudas koks 2019” ‒ pamatskolēna iespēja apjaust un izrādīt savas prasmes, iepazīt profesiju daudzveidību, gūt par tām nepieciešamo informāciju, sākt ceļu uz savu nākotnes izglītību un darbu. Konkursā piedalījās 9. klases skolēnu komanda  – Renārs Liepiņš, Armands Ričards Robītis, Diāna Opincāne, Samanta Elizabete Frīdenšteina.  Mājas darba uzdevums izveidot logo “Naudas koks”. Konkursa laikā bija jāpiedalās profesiju darbnīcās – būvtehniķis, automehāniķis, klientu apkalpošanas speciālists, ēdināšanas pakalpojumu speciālists, datorsistēmu tehniķis un programmēšanas tehniķis, augkopības tehniķis, sportiskās aktivitātes/stafetes.

Pedagogs karjeras konsultants Jolanta Dzene

11.04.2019.“Ražots Latvijā”. Pasākums notiek projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

Pasākuma mērķisiepazīstināt skolēnus ar Latvijas uzņēmumu, tā ražošanas procesu un tajā nepieciešamajām profesijām. Iepazīst darba vidi, darba aprīkojumu, noskaidrot darba specifiku.

Stalbes vidusskolas 5. un 7.klases skolēni iepazina darba pasauli Latvijas uzņēmumā “Ādažu čipsi”. Uzzināja kā notiek ražošanas procesu un kādas ir ražotnes profesijas. Praktiski  darbojoties, iepazina darba vidi, darba aprīkojumu, noskaidroja darba specifiku. Apguva prasmes un zināšanas, kādas ir nepieciešamas, lai spētu strādāt uzņēmumā.   Uzzināja par ražoto produkciju, darba un  biznesa iespējām. Virtuāli 360 grādu tūrē mēroja čipsu ceļu ražotnē no kartupeļu šķirošanas līdz pat noliktavas plauktam.

Pedagogs karjeras konsultants Jolanta Dzene

26. aprīlis. Karjeras atbalsta pasākums „Ražots Latvijā”, SIA Vinnis un SIA Livonia.

26. aprīlī 6.klases skolēni viesojās divos pārtikas ražošanas uzņēmumos. SIA Vinnis, kurš dibināts Cēsīs, 1997. gadā un SIA “LIVONIA”, kuras darbības aizsākumi meklējami vēl pagājušajā gadsimtā, kad bijušajā muižas kalpu mājā Palsmanes pagastā tika atvērta dzērienu ražotne, kurā sākotnēji gan ražoja tikai alu, bet jau 1972. gadā tika iepildīta pirmā dzirkstošā dzēriena pudele, kas arī bija visa sākums un kopš 2007. gada ražotne atrodas Cēsīs.

Programmas mērķis un  uzdevumi bija iepazīstināt skolēnus ar Latvijas uzņēmumu, tā ražoto produkciju un biznesa iespējām. Iepazīt darba apstākļus, noskaidrot darba specifiku.

Uzņēmuma pārstāve skolēniem rādīja un stāstīja par SIA Vinnis piedāvātās produkcijas no medus klāstu. Pārsteigums visiem bija, akāciju medus. Uzzinājām, ka uzņēmuma jaunumi ir šokolādes krēms ar medu, šokolādes krēms ar medu un kaņepēm, šokolādes krēms ar medu un lazdu riekstiem. Tiek ražots arī medus kosmētikai. Medus delikateses kafijai un tējai. Piedāvājumā ir arī ievārījumi: zemeņu, aprikožu un upeņu.

Tikām iepazīstināti arī ar SIA “LIVONIA” ražoto bezalkoholisko dzērienu sortimentu. Apmeklējām dzērienu ražotni, kurā skolēni varēja iepazīties ar pildīšanas un fasēšanas līniju darbu un pārliecināties, ka tas nebūt nav viegls darbs. Uzzināja, ka tehnologiem ir smagi jāstrādā, lai izveidotu pareizās garšas un pielietotu pareizās tehnoloģijas, lai produkti sanāktu garšīgi un kvalitatīvi. Labi jāzina fizika, ķīmija un arī nozīmīga ir vizuālā māksla, lai ar etiķešu dizainu uzrunātu pircējus.

Visiem patika garšīgākā viesošanās daļa – dzērienu degustācija, kuras laikā izbaudījām dažādu garšu salikumus un noteicām savus tīkamākos dzērienus. Pēc ciemošanās daudzi mājās pārradās ar kādu dzēriena pudeli un atzina, ka šie dzērieni ir labāki par ierasto coca colu.

Ilze Paegle, sociālo zinību un matemātikas skolotāja

Eiropas Savienības fondu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 8.3.5. specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamajiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” projekta Nr.8.3.5.0/16/1/001 “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros: 

21.03.2019“Mana karjera lidostā”. Stalbes vidusskolas 1.-4.klašu skolēni apmeklē lidostu “Rīga”, lai iepazītu lidostas profesijas, darba vidi un specifiku.

01.03.2019. Stalbes vidusskolas 8.klase apmeklē izglītības iespēju izstādi “Skola 2019”, lai iepazītos ar izglītības iespējām Latvijā un pasaulē.

13.02.2019. Ēnu diena. 3.,6.,8.,9.klases skolēni devās pie izvēlētā Ēnu devēja, lai iepazītos ar darba vidi, darba pienākumiem un izaicinājumiem. Skolēnus interesēja datorsistēmas un datortīkla administratora, probācijas dienesta darbinieka, vizuālās mākslas skolotāja, kultūras pasākumu organizatora, sabiedrisko attiecību speciālista profesijai vajadzīgās prasmes, darba vide un pienākumi. Ēnu dienas ieguvumi tika prezentēti  pieredzes stāstos. 

 Pedagogs karjeras konsultants Jolanta Dzene

Varētu arī interesēt...