Dalība Nord Plus Junior projektā Dānijā

Dalība Nord Plus Junior projektā “Nature for the People- People for the Nature” (Daba cilvēkam, cilvēks dabai).

Skatīt bildes Galerijā šeit.

Stalbes pamatskolas 5 skolēni – Ralfs Strazdiņš (6.kl.), Marta Kuzņecova (6.kl.), Eunika Balode-Novikova (7.kl.), Elizabete Dārziņa (7.kl.), Ričards Rudaks (7.kl.) angļu valodas skolotājas Montas Jēkabsones pavadībā 4.- 8.04.2022. devās uz Dāniju, lai piedalītos Nord Plus Junior projekta otrajā kārtā. Projekts aizsākās 2020. gadā, piedaloties 3 skolām: Stalbes pamatskolai no Latvijas, Plateļu pamatskolai no Lietuvas un Hjembekas internātskolai  (Efterskole) no Dānijas (Zēlandes salā).

Projekta saturs– zaļā izaugsme, klimata pārmaiņas, ilgtspējīga attīstība.

Projekta uzdevumi-

  • veidot izglītības, kultūras attīstības partnerību starp audzēkņiem;
  • veicināt labās prakses apmaiņu vides izglītības jomā;
  • veicināt savstarpēju Ziemeļvalstu un Baltijas valstu kultūras izpratni;
  • dalīties ar aktuāliem vides izglītības materiāliem reģiona kontekstā;
  • kā arī iemācīt grupu darba principus, projektu plānošanu un realizāciju un uzlabot jauniešu pilsonības un iekļaujošas pusaudžu izglītības kvalitāti u.c.

Projekta norises periods tika plānots 09/2020- 05/2022, bet Covid 19 ierobežojumu rezultātā nācās termiņus mainīt. Projekta pirmajā kārtā 2021. gada septembrī projekts norisinājās tiešsaistē. Lietuvas skola prezentēja informāciju par savas apkaimes dabas vērtībām- Žematijas NP, Plateļu ezera ūdens kvalitātes analīzi u. c. Katra dalībvalsts prezentēja savu skolu un katrs pats sevi un vienojās par projekta otrās kārtas norisi klātienē Dānijā šī gada pavasarī.

Hjembaekas skola atrodas apmēram 80 km no Kopenhāgenas uz Zēlandes salas. Skolā mācās ap 70 skolēnu vecumā no 14 līdz 18 gadiem. Mūsu skolas dalībnieki mitinājās skolas kopmītnēs un iejutās šīs skolas skolēnu  ikdienā, piedaloties gan skolas uzkopšanā, gan atpūtas brīžos. Vienu diennakti skolēni pavadīja viesģimenēs, lai iejustos dāņu ģimenes sadzīvē, kā arī lai pielietotu savas angļu valodas prasmes. Ģimenes ļoti laipni uzņēma savus jaunos draugus, katrs iespēju robežās centās savu viesi izklaidēt un ‘’lutināt’’. Protams, neiztika arī bez kurioziem.

Projekta dalībnieki devās uz Brorfeldes observatoriju, kur noklausījās izglītojošu lekciju par pēdējo ledus laikmetu, dalījās grupās, lai apsekotu  ledus laikmeta radīto reljefu tuvākajā apkārtnē, praktiski veidoja pēcledus laikmeta radītās dabas ainavas un izskaidroja notiekošos dabas procesus. Nākamajās dienās skolēni dalījās grupās, strādāja pie iegūto rezultātu apkopošanas un  prezentācijas.

Visa cita starpā noteikti tika gūta pieredze, kā dzīvo cilvēki zemē, kas pēc “World happiness report” datiem esot vislaimīgākie cilvēki pasaulē. Valdība –stabila un sakārtota, viena no labākajām valstīm uzņēmējdarbībai, darbaspēks-produktīvs, izcila veselības aprūpes sistēma. Dāņi ir bagāti, smieklīgi, ar labu humora izjūtu, nestrādā tik daudz, prot atpūsties un baudīt dzīvi. Un ar to ir pilnīgi pietiekami, lai padarītu viņus par laimīgākajiem cilvēkiem pasaulē.

Projekta trešā un noslēdzošā kārta tiek plānota rudenī, septembra beigās, kad projekta dalībnieki ieradīsies mūsu skolā. Mums ir brīnišķīgas dabas dāvanas, ko piedāvāt apskatīt ārzemju viesiem: Lielstraupes pils, pazemes ezeri ‘’Vējiņi’’, Ungurmuiža, Līgatnes pārceltuve, Gaujas Nacionālais parks ar tās ainaviskajiem krastiem un iežu atsegumiem, u.c.

Uz tikšanos rudenī!

Varētu arī interesēt...