Stalbes pamatskolas Ekopadome aicina piedalīties fotokonkursā “Labie darbi planētai!”

Ar saukli “Labie darbi planētai!” no 2. līdz 8. novembrim visā Latvijā norisinās Ekoskolu Rīcības dienas 2020. Šajā nedēļā ap 37 000 bērni un jaunieši no vairāk kā 130 izglītības iestādēm pievērš sabiedrības uzmanību klimata pārmaiņām, bioloģiskās daudzveidības izzušanai un aprites ekonomikas principu ieviešanai ikdienā. Vairāk par Ekoskolu Rīcības dienām lasi ŠEIT.

Arī mēs Stalbes pamatskola piedalāmies Ekoskolu Rīcības dienās un jau septembrī, dodoties klašu pārgājienos, sākām veikt labos darbus. Klases iepazinās ar šobrīd pasaulē populāru aktivitāti – plogingu. Plogings ir videi draudzīgs sporta veids, kas apvieno skriešanu vai pastaigu ar atkritumu savākšanu. Vairāk par plogingu vari izlasīt ŠEIT. Pārgājienu laikā klases palīdzēja uzkopt ar atkritumiem piesārņotās vietas, tos nogādājot līdz tuvākajam atkritumu konteineram.

Ikdienā mēs bieži nepiedomājam, kā mūsu patēriņa izvēles un rīcība ietekmē apkārtējo vidi. Šobrīd lielākoties patēriņa modelis ir lineārs: mēs iegūstam resursus, izgatavojam produktus, pērkam un izlietojam un visbeidzot izmetam tos atkritumos.

Šādam “radīts, lai izmestu” modelim ir ļoti būtiska ietekme uz apkārtējo vidi – atkritumi piesārņo ūdeni, gaisu, augsni un degradē apkārtējo vidi. Pēdējos 40 gados resursu ieguve pasaulē ir trīskāršojusies, pārsniedzot dabas sistēmu atjaunošanās robežas. Lai veicinātu efektīvu resursu patēriņu ar atkritumu šķirošanu vien nepietiks. Ir jādomā, kā neradīt atkritumus un veicināt efektīvu resursu patēriņu.

Ekoskolu Rīcības dienās mēs vēlamies aicināt ikvienu Pārgaujas novada iedzīvotāju padarīt savu dzīvesveidu videi draudzīgāku un iesaistīties videi labo darbu veikšanā. Tāpēc izsludinām labo darbu FOTOKONKURSU, kurā aicināts piedalīties ikviens Pārgaujas novada iedzīvotājs.

Kas jādara?
1) Iemēģini roku plogingā! Ejot pastaigā vai skrienot, paņem līdzi darba cimdu pāri un plastmasas maisu un sakop kādu piegružotu teritoriju. Nofotografē teritoriju PIRMS un PĒC uzkopšanas. Pievieno foto īsu aprakstu (1-2 teikumi) par labo darbu un to, kur to veici.
vai
2) Paildzini lietu mūžu! Nofotografē, kā Tu radoši izmanto resursus atkārtoti un dod otro elpu vairs nevajadzīgām lietām. Pievieno fotogrāfijai īsu aprakstu (1-2 teikumi).

Līdz 10.11.2020. publicē savā Facebook vai Instagram kontā  foto ar paveikto labo darbu un pievieno bildei tēmturus #StalbeEKO #RīcībasDienas2020. Ja Tev nav ne Facebook, ne Instagram konta, tad sūti foto un aprakstu uz e-pastu nora.kibilda@stalbe.edu.lv ar norādi “fotokonkursam”. Iesniegtie foto tiks apkopoti zaļo darbu bilžu galerijā un publiskoti Stalbes pamatskolas mājaslapā un Facebook lapā.

Iesūtītos foto izvērtēs Stalbes pamatskolas Ekopadomes skolotāju žūrija, un viszaļākā un visatraktīvāk pasniegtā darba autors saņems Stalbes pamatskolas Ekopadomes sarūpētu pārsteiguma balviņu.

Stalbes pamatskolas Ekopadome aicina: esi aktīvs un iesaisties, jo tikai kopā mēs varēsim padarīt savu planētu zaļāku!

Varētu arī interesēt...