Stalbes pamatskolas 9.klases aktivitātes martā

Skatīt bildes Galerijā šeit.

11. marts-  8 jaunieši devās uz Rīgu, lai apmeklētu nozīmīgāko izglītības pasākumu Latvijā – starptautisko izglītības izstādi “Skola 2022”.  Kaut arī šogad izstāde “Skola” pandēmijas dēļ bija mazāka nekā ierasts – tajā piedalījās 42 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, tās saturs bija ļoti daudzveidīgs un pārdomāts ar plašu pasākumu programmu. Jauniešu norādīja, ka bija liels prieks tikties klātienē ar mācību iestāžu pārstāvjiem, jo ilgstošie ierobežojumi apgrūtinājuši karjeras izvēles iespējas. Tāpat aktīvi izmēģināja dažādu profesiju meistarstiķus, tikās ar karjeras konsultantiem, apmeklēja aizraujošus “Datorium” tehnoloģiju skatuves notikumus un darbojās “uzvediba.lv” meistarklasēs. Dažam pat mainījās domas par nākotnes profesiju.

17.marts – Demokrātijas skolas rīkotajā hakatonā “Darīt ir darbības vārds” piedalījās Kristīne Santa Pētersone. Pasākumā tikās jaunieši no dažādām Latvijas pilsētām, lai kopā radītu pārmaiņas, izteiktu savu viedokli un pilnveidotu demokrātiju sev apkārt. Kopā ar organizācijas “Loesje Latvia” vadītāju Eduardu Lielpēteri veidoja plakātu tekstus, izmantojot “Loesje” rakstīšanas metodi. Šajā darbnīcā bija iespēja domāt radoši par demokrātiju. Nākamajā darbnīcā “Demokrātija kā vieta. Vieta kā demokrātija” kopā ar pilsētvides plānotāju un dizaineri Jāni Ķīnastu bija iespēja meklēt kopīgo starp demokrātiju un pilsētu. Uzzināja, kas ir sarunu aplis, ko pēc tam arī izmēģināja, dalījās ar savām sajūtām par demokrātiju ekoloģijā, nonākot pie secinājuma, ka Zemei nevajag mūs, bet mums vajag Zemi. Darbnīcā kopā ar projekta “DemokrātiJĀ” vadītāju Lieni Valdmani diskutēja par demokrātiju skolā, kādi ir tās šķēršļi. Veidoja paši savus demokrātijas mehānismus, dalījās ar ierosinājumiem demokrātijas kultūras uzlabošanai skolās un ko var darīt jaunieši, lai tos īstenotu. Pasākuma izskaņā savā īpašumā ieguva galda spēli “DemokrātiJĀ”, ko spēlēt kopā ar  klases biedriem, lai vēl iepazītu demokrātiju, sadzirdētu citu viedokļus un kopā stiprinātu demokrātiju savā skolā!

28. marts- Atzīmējot Latvijas Republikas Satversmes simtgadi 2022. gadā, Tieslietu ministrija sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, organizē izglītojošu kampaņu “Es, Tu un Satversme”. Rīkotās kampaņas ietvaros, Latvijas izglītības iestādēm ir iespēja pie sevis uzņemt Latvijas juristus (vieslektorus), lai izglītojamie iepazītos tuvāk ar Latvijas Republikas Satversmi un valstiskumu. Uz Stalbes pamatskolu ieradāsZemkopības ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs. Jauniešiem bija iespēja noklausīties interesantā stāstījumā par Satversmes rašanos un nozīmi, par valsti un tās simboliem un valstiskumu kopā. Noskatīties īsfilmu “Satversmei 100”,  stāstu par konstitūciju, kas nenoveco. Pārbaudīt zināšanas nelielā viktorīnā un iegūt balvas. Sarunas notika ļoti patīkamā atmosfērā, jaunieši uzdeva jautājumus uz tiem saņēma izsmeļošas atbildes. Viņiem bija iespēja R. Kronbergu iepazīt gan kā amatpersonu, gan ļoti atvērtu un iedvesmojošu cilvēku. Visi pēc sarunām bija ļoti pacilāti un izteica vēlmi tikties vēl.

                                    Stalbes pamatskolas projekta “Esi Līderis” skolotāja Ilze Paegle

Varētu arī interesēt...