Stalbes pirmsskolas “Kukainīšu” ikdiena janvārī

Skatīt bildes Galerijā šeit.

Kamēr visi mazie kukainīši dabā guļ vai mierīgi pārlaiž ziemu kādā siltā vietiņā, mūsu Stalbes pamatskolas pirmsskolas “Bitīšu” (3 gadi) un “Tauriņu” (4 gadi) grupas bērni jau rudenī ir apvienojušies un ziemu pavada draudzīgi darbīgā kompānijā ar nosaukumu “Kukainīši”. Saskaņā ar mācību gada tēmu “Koki, krāsas un eksperimenti” janvārī “Kukainīšu” grupas bērni cītīgi pēta un izzina priedi, kādi tai čiekuri, miza, skujas. Pētot priežu čiekurus bērni atklāja tajos interesantas sēklas, tādas ar spārniņu. Mazie “Kukainīšu” grupas prātnieki sprieda un domāja, kāpēc sēklai vajadzīgs spārns? Kur tā grib lidot?

Kad laikapstākļi ārā labvēlīgi, tad dodoties pastaigā “Kukainīšu” grupas bērniem sarunas bieži raisās par to kas ir un kas būs, kāpēc sniegs dažreiz līp, bet dažreiz, nē, kāpēc sniegam ir skaņa, ko varētu darīt, ko gribētu sēt un audzēt, vai varētu podiņā izaudzēt arī priedi, kur putniņi ziemā atrod barību, vai vāveres ēd priežu sēklas vai tikai riekstus, vai riekstiņus var izcept arī no mīklas? Jā, kaut bērni vēl mazi, viņu jautājumi un vēlmes ir lielas. Tās aizrauj arī grupas skolotājas un daudzas idejas tiek realizētas un pārbaudītas kā tās patiesībā darbojas.

Kad ārā vēji trako un gaudo, vai sals grib iecirst vaigos ikvienam, kas tur parādās, tad “Kukainīšu” grupas bērni, siltumā un omulībā taisa un mīca mīklu, veļ apaļas bumbiņas mācoties skaitīt, un cep gardus riekstiņus vai citus cepumiņus, izgudro un izgatavo jaunas galda spēles no pieejamiem materiāliem, ar aizrautību, tad paši tās spēlē. “Kukainīšu” grupas bērniem ļoti patīk gatavot kādus ēdienus, viņi labprāt rūpējas arī par citiem, ar prieku veido dažādu formu sēklu virtenes, kuras izkar ārpus loga un aizrautīgi vēro kā putniņi nāk ēst. Kā ikdienas sastāvdaļa, nu, jau ir kļuvusi sviestmaižu smērēšana launagā, cik garda tā ir, kad paša smērēta!

Tik aizrautīgi rit “Kukainīšu” grupas bērnu ikdiena. Dienas beigās reizēm mammām ir jāuzgaida, jo mazais censonis vēlas pabeigt savu iesākto darbiņu. Un katra nākamā diena nāk ar jaunām gan bērnu, gan skolotāju radošajām idejām, atliek tikai vienoties un ķerties pie to realizēšanas. Lai šī pozitīvā, radošā un darbīgā enerģija iedvesmo un pavada mūs visus arī turpmāk!

Pirmsskolas skolotāja Sindija Belasika

Varētu arī interesēt...