Projekta “Latvijas skolas soma” aktivitātes Stalbes pamatskolā 2020./2021.m.g. 1.semestrī

Priecājamies, ka laikā, kad ir tik daudz dažādu ierobežojumu, programma “Latvijas skolas soma ” dod atļauju izmantot dažādas digitālās norises.

Protams, viena no iespējām, ko varam piedāvāt skolēniem gan klātienē, gan tiem, kas mācās attālināti, ir filmu skatīšanās. Tā novembra mēnesī  ar Latvijas Kinematogrāfistu savienības piedāvāto iespēju Stalbes pamatskolas 4.-9.klases skolēni varēja noskatīties jauno animācijas  filmu “Mans mīļākais karš”. Prieks, ka daudzi skolēni filmiņā redzēto ir pārrunājuši mājās ar vecākiem un vecvecākiem un guvuši spilgtus iespaidus par bērnību padomju laikā. Skolēni atzīst, ka filmā aktualizētas daudzas lietas, kas tajā laikā bija tik ļoti atšķirīgas no mūsdienām, ka skolēniem izraisīja plašu emociju gammu- no skumjām un žēluma par filmas varoņu likteņiem līdz sašutumam un dusmām par netaisnību un meliem, kas tolaik valdīja. Filma lika skolēniem mazliet citādi paskatīties uz mūsdienām, novērtēt pozitīvāk laiku, kurā šobrīd dzīvojam. Protams, tā bija iespēja skolēniem gūt ne tikai vēsturisku ieskatu, bet arī  emocionālu iespaidu par dzīvi Latvijā pēc otrā pasaules kara līdz neatkarības atgūšanai.

Latvijas Kinematogrāfistu savienība “Latvijas skolas somas” ietvaros piedāvā arī latviešu filmu programmu, kurā apkopotas 9 latviešu filmas un 12 animācijas filmas sākumskolas un pamatskolas skolēniem, kas izmantojamas regulāri mācību stundās un audzināšanas aktivitātēs. Prieks, ka skolēniem latviešu filmas patīk, jo ikdienā viņi tiešām tās neskatās vai skatās reti. Tā, piemēram, pirmklasnieki Adventa laikā skatījās animācijas filmu “Kaķīša dzirnavas” un runāja par iejūtību, izpalīdzību, dalīšanos, sākumskolas skolēni ar filmiņas “Meža sargi” palīdzību domāja par ekoskolai aktuālo dabas saudzēšanas tēmu.

Decembrī visu klašu skolēniem bija iespēja baudīt arī koncertlekciju. Par to sīkāk stāsta mūzikas skolotāja Z.Martinsone.

Koncertlekcija “Ziemassvētki apkārt zemeslodei”.

Mācību gada izskaņā Stalbes pamatskolas skolēniem bija iespēja noskatīties un noklausīties tiešsaistes koncertlekciju “Ziemassvētki apkārt zemeslodei”, kur uzstājās Mikus Abaroniņš (vokāls), Arta Abaroniņa (kontrabass, čells), Jānis Ķirsis(klavieres, elektronika). 1.- 6.klašu skolēni koncertu vēroja klasē, taču 7.- 9.klašu skolēni – mājā. Koncerta laikā skolēni uzzināja, kā Ziemassvētkus svin citviet pasaulē, kādas ir svētku tradīcijas un kādas dziesmas ir populāras svētku laikā. Koncerta veidotāji bija parūpējušies par jautājumiem, kurus ar mūzikas skolotājas starpniecību saņēma katrs skolēns. Līdz ar to varēja vērot, cik uzmanīgi katrs ir klausījies. Jautājumi bija dažādi, piemēram – kādu krievu komponista baleta mūziku čelliste spēlē; kā sauc ļauno tēlu Austrijas Ziemassvētku tradīcijās; kāds bija pirmais nosaukums dziesmai “Last Christmas”; kura dziesma Jums visvairāk atgādina Ziemassvētkus; kādas slavenas filmas mūzika tika spēlēta uz klavierēm; ar ko ukraiņi dekorē savas Ziemassvētku eglītes, u.c. Varēja secināt, ka skolēni patiešām rūpīgi klausījušies koncertierakstu, jo pārsvarā visi bija atbildējuši uz jautājumiem.

Skolēniem tika lūgts padalīties ar gūtajiem iespaidiem koncertā:

  • Koncerts bija interesants. Dīvaina  sajūta bija skatīties koncertu telefonā, bet bija patīkami un interesanti klausīties un skatīties bildes ar citu valstu tradīciju tēliem. Ļoti skaisti dziedāja un spēlēja instrumentus. Iespaids bija labs, un skatoties koncertu, iepazīt Ziemassvētkus tradīcijas citās valstīs, bija kas jauns.
  • Koncerts bija interesants. Varēja uzzināt dažus jaunus faktus. Man patika repertuārs. Man patika, ka bija ne tikai dziesmas, bet arī pastāstīja par tradīcijām. Man patika viss koncerts.
  • Koncerts bija labs, bet informācija tika stāstīta tik ātri. Un tāpēc es visu neatceros. Dziesmas bija labas, tikai varēja vairāk latviešu dziesmu ielikt, bet koncerts bija interesants un jauks.
  • Koncerts bija patīkams, caur dziesmām varēja sajust Ziemassvēku sajūtu. Uzzināju, kā Ziemassvētkus svin citur pasaulē. Ar prieku klausījos Ziemassvētku dziesmas, lielāko daļu no viņām zināju.
  • Man patika koncerts. Tas bija ļoti jauks. Es uzzināju daudz kā jauna. Visinteresantākais bija tas, kā svin citās valstīs Ziemassvētkus.
  • Man koncerts patika, jo varēja uzzināt daudz ko jaunu par citu tautu Ziemassvētku tradīcijām. Gribējās vairāk dzirdēt jautras Ziemassvētku dziesmas. Vīrietis ļoti skaisti dziedāja un bija patīkami klausīties.
  • Koncerts bija interesants, jo tā vadītājs ļoti labi visu pasniedza. Iegūtā informācija bija ļoti interesanta, un bija interesanti uzzināt par citu valstu tradīcijām. Kopsummā man ļoti patika.

Koncerts uzbūra Ziemassvētku noskaņu, taču daudzi skolēni atzina, ka pietrūka klātbūtnes sajūtas. Paldies koncerta veidotājiem par paveikto darbu, paldies projektam “Latvijas skolas soma”, kuri sniedz iespēju skolēniem gūt muzikālus iespaidus un sajūtas arī šādos apstākļos.

Varētu arī interesēt...