Starptautiskās sadarbības pasākums Maltā

Laikā, kad mūsu valstī notiek Lāčplēša dienas un Latvijas Republikas Proklamēšanas dienas pasākumi, man bija iespēja piedalīties starptautiskajā sadarbības pasākumā „e-Twinning for Smart Digital Learning” Valletā Maltā (e-Twinning viedā digitālā apmācība). Pasākums notika  Erasmus+ projekta ietvaros. Seminārā piedalījās skolotāji no 12 ES dalībvalstīm, kopā 27 dažādu mācību priekšmetu skolotāji. No Latvijas biju vienīgā pārstāve.  Semināra galvenā lektore bija Horvātijas pārstāve. Pasākuma laikā iepazināmies ar  digitālo projektu e-Twinning iespējām, uzzinājām par Erasmus+ projektu aktualitātēm. Ar pieredzi e-Twinning projektu realizēšanā dalījās Maltas skolotāji, kas pagājušajā mācību gadā ieguva ES kvalitātes sertifikātu. 

Ierodoties uz semināru, bijām jau padomājuši par idejām kopīgiem projektiem un pēc ideju prezentācijām izveidojās interešu grupas, kas varētu nākotnē veidot gan e-Twining, gan Erasmus + projektus.  Tā kā esam ekoskola, tad mans piedāvājums bija „Vide cilvēkam, cilvēks videi”, kas ietvertu gan mācību procesa organizēšanu ārpus skolas telpām, gan ekspedīcijas dabā. Līdzīgas idejas bija Spānijas un Zviedrijas pārstāvjiem, tapēc šo trīs valstu skolotāji sāka izstrādāt kopīgu Erasmus+ projektu.  Projekta pieteikums jāiesniedz 2020. gada martā un, ja iegūs finansējumu, tad nākošajos divos mācību gados tiks realizēts. Vēl laiks ir projekta pieteikumu pilnveidot. Koordinatora lomu uzņēmās Spānijas skolotāja, jo viņu skolai ir pieredze šādu projektu izstrādē. 

Ar interesantu nodarbību seminārā uzstājās Maltas universitātes profesors. Augstskola kopā ar Somijas un Austrālijas universitātēm  realizēja Erasmus+ projektu par mākslīgo intelektu. Šīs nodarbības bija ļoti interesantas pašiem skolotājiem. Mācījāmies, kā  no vienkārša zīmējuma iegūt animāciju, kā veikt dažādus eksperimentus , ko piedāvā Google.

Seminārs notika  divas dienas, un tās bija ļoti piesātinātas un ļoti labi noorganizētas.  Laika apstākļi nedaudz traucēja apskatīt vakara Valletu, jo bija stiprs lietus, lai gan gaisa temperatūra bija ap 20 grādiem.

Pasākuma izmaksas sedz no ES programmas izglītības, mācību, jaunatnes un sporta jomā Erasmus+  programmas  Nr.2, kas paredzēta sadarbības inovācijas veicināšanai un labās prakses apmaiņai.

Māra Buša, Stalbes pamatskolas skolotāja

Varētu arī interesēt...