Ekoskolas notikumi 2016./2017. m.g.

2016./2017. m.g.

Visu mācību gadu skolā notiek- makulatūras, PET pudeļu un izlietoto bateriju vākšanas konkurss. Balvas tiks gan aktīvākajām klasēm , gan aktīvākajiem skolēniem( pēc savākto materiālu daudzuma). 

Saudzējiet apkārtējo vidi un rūpēsimies par materiāliem, ko varam atkārtoti pārstrādāt!

Izlietoto bateriju vākšana turpinās.

Makulatūras, PET pudeļu un džinsu vākšana.

 Vasaras Zaļā skola 

No 10. līdz 13. augustam Kokneses internātpamatskolā pulcēsies 100 aktīvākie Ekoskolu jaunieši no visas Latvijas.

“Šī ir pirmā reize, kad esam rīkojuši atlasi, lai pulcētu iniciatīvām bagātākos un aktīvākos jauniešus. Vispirms tiksimies Vasaras Zaļajā skolā, pēc tam – programmas turpinājumā Rudens Zaļajā skolā. Mūsu mērķis ir ne vien izglītot jauniešus vides jautājumos, bet arī atbalstīt, motivēt un nostiprināt viņu prasmes rīkoties. Vasaras Zaļā skola vienlaikus ir arī pamats vides aizsardzībā ieinteresētu jauniešu sadarbības un pieredzes apmaiņas tīklam,” stāsta Vasaras Zaļās skolas koordinators Edmunds Cepurītis

Jauniešu forumā jeb Vasaras Zaļajā skolā jaunieši piedalīsies atraktīvās nodarbībās un meistarklasēs kopā ar pieredzējušiem viedokļu līderiem un ekspertiem no vadošajām vides organizācijām. Plašajā četru dienu programmā iekļautas nodarbības par tādām tēmām kā patēriņš un tā ietekme uz vidi; apjoma mazināšana – un mežu aizsardzība. Radošajās darbnīcās jauniešiem būs iespēja gūt vērtīgas prasmes radošo kampaņu plānošanā un videi draudzīgā ēdiena un higiēnas preču gatavošanā. Nodarbības vadīs tādi foruma viesi kā Elīna Kolāte(Pasaules Dabas fonds), Artūrs Jansons (homo ecos:), Jānis Brizga (Zaļā Brīvība), Liene Jurgelāne (Latvijas Jaunā teātra institūts), veģetāra uztura skolas “Vegus” vadītāja Dita Lase u.c. eksperti.

Vasaras zaļā skola ir daļa no projekta “Zaļais aicinājums”, ko organizē Vides izglītības fonds ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Pasākums rīkots sadarbībā ar Kokneses internātpamatskolu – attīstības centru un Kokneses novada domi. Ar SIA “NMS RIGA” atbalstu foruma laikā būs pieejams “LUCART” higiēnas papīrs, kas ir iegūts no pārstrādātām tetrapaku celulozes šķiedrām, savukārt SIA “Purenn” foruma vajadzībām nodrošinās videi draudzīgāku sadzīves ķīmiju. Rūpēs par vidi, pasākuma ietvaros tiks iespējami ierobežots atkritumu daudzums, netiks izmantoti vienreizējās lietošanas trauki un tiks padomāts par efektīvāko ūdens, enerģijas un transporta resursu izmantošanas veidu. Apzinoties mūsdienu industriālās lauksaimniecības ietekmi uz vidi, pasākuma laikā tiks arī samazināts dzīvnieku izcelsmes produktu daudzums dalībnieku ēdināšanā.

Par Ekoskolu programmas īstenošanu Latvijā ir atbildīgs Vides izglītības fonds (VIF), pasaules vadošās vides izglītības un neatkarīgās tūrisma ekosertifikācijas organizācijas Foundation for Environmental Education (FEE International) pārstāvis, kas Latvijā nodrošina visu starptautisko FEE programmu – Zilais Karogs, Zaļā Atslēga, Ekoskolas, Jaunie vides reportieri, Izzini mežu – īstenošanu vai pārraudzību.

Mūsu novadu pārstāvēs 6 skolēni no Stalbes vidusskolas Jauno vides reportieru konkursa laureāti  A. Dzene, M.J. Ausmanis, G. Bērziņš un  S. Strazdiņa, E. Gūtmane, E. Pužule un viens skolēns no Straupes pamatskolas

Informāciju sagatavoja – Ilze Rušmane, 26163508

Vasaras Zaļās skolas koordinators – Edmunds Cepurītis, 26330586

Informācija par Ekoskolu programmu – Daniels Trukšāns, 26349865

29. maijs

Vides izglītības fonds izsludina Jauno Vides reportieru konkursa uzvarētājus 2017. gadā. Konkurss tika vērtēts trijās mediju kategorijās – raksti, foto un video. Kopumā iesūtīti 11 konkursa darbi, ar  vislielāko konkurenci video kategorijā, kurā iesūtīti 6 darbi.

Video katogorijā par uzvarētājiem izvēlēti Stalbes vidusskolas skolēni Mārtiņš Jēkabs Ausmanis, Markuss Armands Mikševičs, Gustavs Bērziņš ar video par vienmēr aktuālo atkritumu tēmu.Anete Dzene ieguva  ATZINĪBU

Visi kategoriju uzvarētāji piedalās starptautiskajā Jauno Vides reportieru konkursā, kurā piedalās dalībnieki no vairāk kā 20 valstīm. Tā rezultāti būs zināmi jūnijā.  Visi konkursa labāko darbu autori iegūst iespēju piedalīties Vides izglītības fonda rīkotajā pasākumā Vasaras Zaļā skola no 10. – 13. augustam līdz ar aktīvākajiem jauniešiem no Ekoskolām un interešu centriem visā Latvijā.

28.maijs. Saņemta priecīga ziņa, ka 6. klases skolnieces S.  Strazdiņa, E. Pužule un E. Gūtmane ir apstiprinātas, lai piedalītos Ekoskolu jauniešu vasaras forumā no 10. – 13. augustam Koknesē. Lai piedalītos forumā, bija jāuzraksta scenārijs pasākumam, meitenes izveidoja scenāriju 31. 05. pasākumam Rozulā. Vasaras forumā piedalās 100 jaunieši no  ekoskolām.

26. maijā čaklākie makulatūras, PET pudeļu, izlietoto bateriju vācēji dosies uz pasākumu Tērvetes dabas parkā: 

5. klasē:  Marta Kristiāna Antonova, Kristī Ozola, Roberts Šūmanis, Roberts Gūtmanis, Elīna Alise Petkēviča, Dairis Mocāns, Mārcis Rutkovskis, Rinalds Ralfs Dūdens, Nikola Zaķe, Karlīna Gaspersone, Kate Helēna Semerikova

6. klasē :    Tīna Marija Zaļaiskalna, Kristiāna Neimane, Elva Pužule, Diāna Opincāne, Renārs Liepiņš, Sabīne Strazdiņa

7. klasē:         Kristīne Leitāne

8. klasē:           Deivids Bušs

9. klasē:         Roberts Laudiņš, Santa Emse

13.maijā  2.un 3.klases komandas kopā ar klases audzinātājām A.Sarapovu un J.Palsu piedalās projektā „KARTUPELIS – 2017”. Projekta norises vieta Alojas Ausekļa vidusskola. Mērķis: Iepazīt kartupeļu audzēšanas procesu, attīstot pētnieciskās, sadarbības un analizēšanas prasmes.

10. maijā ZAAO projekts”Cilvēks dabā”noslēguma pasākums. Īpaši aicināta 9. kl. skolniece A. Dzene, kā konkursa “Mēneša jautājums” uzvarētāja.

27. aprīlī uz Koku dienām Dzimtmisā dodas skolas komanda K. Ozola, K. Neimane, K.V. Ruble, P. Dzene, A. Dzene ( sk. M. Buša). 

20. aprīlī Jauno vides reportietu konkursā darbus iesniedz individuāli Anete Dzene ( 9. kl.) un 9. kl. grupas darbs ( grupas vadītājs G. Bērziņš)

6. aprīlis Savāks uz nodots ZAAO makulatūra 1 tonna un PET pudeles- 3m3Šajā mācību gadā kopā esam savākuši 6,4 t makulatūras un 7 m3 PET pudeļu. Paldies visiem čaklajiem dalībniekiem!

5. aprīlis  Šodien tika nodotas savāktās baterijas A/S “BAO” Kopā esam savākuši 108 kg izlietotās baterijas. Paldies visiem čaklajiem vācējiem! Viens skolas skolēns savācis vidēji 0,908 kg izlietotās baterijas.

29. marts Vides pulciņa dalībnieki M.K. Antonova, K. Gaspersone, K. Neimane, S. E. Frīdenšteina kopā ar sk. M. Bušu piedalījās Straupes pamatskolas organizētajā zaļajā pēcpudienā. Pasākumā ” Ēdam atbildīgi” noklausījāmies DAP dabas izglītības speciālistes B. Līviņas- JArohovičas stāstījumu par ģenētiski modificēto produktu un ķimikāliju ( arī E vielu) ietekmi uz cilvēka organismu.

22. marts Starptautiskā ūdens diena. 

7. -9. klases skolēni piedalījās Ūdens dienas pasākumā, ko organizēja ZAAO sadarbībā ar UNESCO. ZAAO poligonā „Daibe” skolēni piedalījās 3 dažādās darbnīcās:

 1. darbnīca „ Melnā laboratorija”  Šeit skolēni LLU vides un būvzinātņu fakultātes studentu un pasniedzējas I. Grīnfeldes vadībā mācījās izveidot ūdens filtru. Šādu filtru varētu izmantot, ja dodoties pārgājienā dzeramais ūdens ir beidzies, bet dzert gribas. Ūdens filtra izgatavošanā izmanto izlietotu PET pudeli, salveti, aktīvo ogli  un dabas materiālus – smilts, grants, oļi.

2. darbnīca- „Siltumnīca”  Skolēni iemācījās izgatavot papīru no makulatūras, apgleznot sen apnikušus šķīvjus un veidot darbiņus uz linoleja atgriezumiem. Darbīcu  vadīja Valmieras Mākslas skolas pārstāvji.

3. darbnīca- ūdens attīrīšanas laboratorija. Darbs sākās ar „darbinieku” sanāksmi, kurā katram dalībnieku pārim pārējie bija jāiepazīstina ar savu problēmu un risināšanas iespējām. Tad bija jāpārbauda vai piedāvātais risinājums ir derīgs un noslēgumā jāziņo par rezultātiem. Skolēni pārbaudīja tādus ūdeņus, kur bija ieplūdušas krāsvielas, mazgāšanas līdzekļi, skābe, flomatera krāsa. Laboratoriju vadīja LU Ķīmijas fakultātes pētnieks J. Logins

Pēc radošajām darbnīcām   LU un LLU pārstāvji demontrēja dažādus ar ūdens saistītus eksperimentus .

Noslēgumā notika svinīga ZAAO un UNESCO organizētās izglītības programmas atklāšana. Vēstījumu ūdens dienā teica UNESCO Latvijas Nacionālās komitejas ģenerālsekretāre B. Moļņika un ZAAO vadītājs A. Sirmais.

21. martā  Stalbē viesojas Straupes pamatskolas ekopadome, lai iepazīstinātu ar savām aktivitātēm gada tēmā. Straupes ekopadome uzaicināja mūs uz 29. marta “Zaļo pēcpusdienu”.  Viesi atveda līdzi jauniegūto spēli “Jogurta dzīves cikls”, ko kopā izspēlējām. Viņi uzaicināja mūsu skolēnus iesaistīties “Sēklu bankas” papildināšanā, veicot aptauju par seniem augļu kokiem un krūmiem, kas aug mūsu dārzos.

ZAAO konkursā “Mēneša jautājums”  februāra mēneša uzvarētāja ir 9. klases skolniece Anete Dzene

Ekoskolu ziemas forumā no 24. -26. februārim piedalās 9. klases skolēni M. Veinbergs un M. A. Mikševics. Forums veltīts ekoskolu kustības 15 gadu jubilejai.

 PIRMDIEN, 20. februārī skolā SILTO DŽEMPERU DIENA Skolā ierodamies siltos džemperos. Tiekamies zālē uz līniju un kopbildi. Šajā dienā:1.-4. klases skolēni izkrāso savu sapņu džemperi un kopbilde ar tiem, 5. -12. klases skolēni veido kolāžu „Energoresursi un to taupīšana” un kopbilde ar to. 

13. decembris. ZAAO nodevām 2 t makulatūras un 2 m3 PET pudeļu.

12.decembris. Paldies  skolēniem, kuri  1.semestrī visčaklāk vākuši makulatūru, PET pudeles, izlietotās baterijas un nevajadzīgos džinsus:

1. klasē- S.M. Pērkone- PET pudeles,izlietotās baterijas, džinsi; S. Seikstule – makulatūru, izlietotās baterijas; R.Strazdiņš, P. Riekstiņa- izlietotās baterijas; audz. I. Lapsiņa- džinsi.

2. klasē-R. Frīdenšteins- makulatūru; A. Ādamsone- PET pudeles, izlietotās baterijas; M. Krujelis, K. Strēlnieks- izlietotās baterijas.

3. klasē visi skolēni čakli vākuši;

4. klasē- D.D.Grabis-  PET pudeles, izlietotās baterijas; A.A.Penka- izlietotās baterijas, makulatūru, džinsus; E. Eglītis- izlietotās baterijas.  Vēl čakli bijuši A. Ābelīte, E. Ābelīte, K. Ozoliņš, S. Solovjova, K. Briedis, LĻaudiņa, 

5. klasē  M.K. Antonova- džinsus, izlietotās baterijas,  K.Ozola- PET pudeles, džinsus, izlietotās baterijas, makulatūru; R. Šūmanis, R. Gūtmanis, E.A. Petkēviča, M. Rutkovskis, D. Mocāns- PET pudeles un makulatūru.

6. klasē S. Strazdiņa, K. Neimane, D. Opincāne- makulatūra; R. Liepiņš- izlietotās baterijas. 

7. klasē klases audzinātāja S. Freiberga- makulatūra.

9. klase- viss klases kolektīvs.

Novembra- decembra mēnesī sadarbībā ar SIA “Otrā dzimšanas diena”skolā notiek džinsu vākšanas akcija. Dosim džinsiem otru iespēju.

21. 11. līdz 28. 11. tiek  izsludināts Stalbes vidusskolas ekopadomes logo konkurss. Darbi varbūt izpildīti dažādās tehnikās. Iesniegt sk. M. Bušai 

12.11. Uz pirmām mācībām devās jaunie vides reportieri- S. Strazdiņa, T.M. Zaļaiskalna, M. A. Mikševics, M. Veinbergs, A. Dzene, G. Bērziņš. Skolēni apguva, kā veidot lapu sociālajos tīklos, kā pareizi fotografēt un veidot video.  Iegūtās zināšanas Matīss pielietoja, izveidojot ekopadomes lapu Facebook. com  

8. 11. Ekoskolu Rīcības diena

Rīcības dienas pasākuma „Mani soļi pasaulē” rezultāti ( iegūtie punkti stacijās) 

KomandaMežsSkolas vide, apkārtneTransportsPārtikaEnerģijaVeselīgs dzīves veidsAtkritumi
1.klase Latvija201957,1 m5719nepaspēja
2.klase181734,6 m38170
2.klase II Jāņtārpiņi12nepaspēja30,1 m4960
3.klasenepaspēja2429,1 m5nepaspēja124
4.klase201336,0 m56171
5.klase206nepaspēja4nepaspēja172
6.klase202334.8 m651714
Pārgaujas novadsnepaspēja2732,4 m46nepaspēja6
Straubek112144,7 m46170

Ekoskolu Rīcības diena Stalbes vidusskolā

Katru gadu novembra sākumā ekoskolās notiek Rīcības dienas. Arī mūsu skolā 9. novembrī notika vairāki pasākumi. Rīta pusē jaunie vides reportieri devās  ārpus skolas, lai uzrunātu pagasta iedzīvotājus par vides problēmām. Skolēni veica socioloģisko aptauju par enerģijas taupīšanu (ne tikai elektroenerģijas, bet arī siltumenerģijas), par atkritumu šķirošanu.

Pēspusdienā skolā notika interaktīvas radošās darbnīcas „Mani soļi pasaulē”.  Viens no ekoskolu darbības virzieniem ir  savās aktivitātēs iesaistīt skolēnu vecākus, pārejo sabiedrību, tāpēc uz pasākumu uzaicinājām skolēnu vecākus (klases komandās startēja skolēni un viņu vecāki), kā arī izveidot komandu un piedalīties pasākumā Pārgaujas novada domi un SIA „Straubek”.  Viesu komandās pievienojās mūsu skolēni.  Izveidotās stacijas bija saistītas ar ekoskolu 9 tēmām:  pārtika, atkritumi, mežs, enerģija, ūdens, klimata izmaiņas, veselīgs dzīves veids, skolas vide un apkārtne, transports. Komandām bija gan jāsaliek veselīga uztura piramīda, gan jāloka papīra lidmašīnas, gan jāzina latviešu folklora un jāpārzina novada karte. Grūtības visām komandām sagādāja atkritumu šķirošana pa konteineriem.  Škirot mākam, bet kādas krāsas konteiners ir attiecīgam atkritumu veidam – to pateikt bija grūtības.

Pavisam piedalījās 9 komandas, 2.klase startēja ar divām komandām, savukārt 5. klases komandā bija skolēnu vecmāmiņas. Visas komandas savu attieksmi pret klimata izmaiņām parādīja izveidojot plakātu – kolāžu.  Komandu līdzjutēji arī varēja parādīt savu attieksmi pret to, veidojot kopīgu plakātu.

Noslēgumā visas komandas saņēmu balvas. Šoreiz tie nebija saldumi, bet gan komandas izlozēja veseligas balviņas – dārzeņus vai augļus. Pēc pasākuma skolēnu vecāki un viesi teica, ka ir uzzinājuši jaunu informāciju un pasākums paticis.

Paldies 9.klases un  ekopadomes skolēniem, kas vadīja radošās stacijas, paldies skolēnu vecākiem un vecmāmiņām, kas atrada laiku un piedalījās pasākumā, paldies Pārgaujas novada domes un SIA „Straubek” komandām par atsaucību.

16. 10. Pasaules pārtikas diena!

21.09.

Esam savākuši un nodevuši pārstrādei ZAAO 2 m3PET pudeļu un 3,4 t makulatūras.

19.09. 

K. Kalniņa, J. Mocāne, M.A. Mickēvičs( 9. kl.) K. Neimane (6. kl.), sk. M. Buša piedalījās ekoskolu apbalvošanas pasākumā un kampaņas “Solis pasaulē” atklāšanas gājienā uz VARAM, IZM un Ārlietu ministriju. Pie mūsu skolas starptautiskais zaļai karogs plīvos jau ceturto gadu. Ekoskolas globālās izglītības apņemšanos bija ietinuši lielā kopīgā kamolā. Savu apņemšanos šajā kamolā iesēja ministriju atbildīgās personas. 

Varētu arī interesēt...