Pasaules mutes veselības diena

20. martā tiek atzīmēta Pasaules mutes veselības diena, kuras mērķis ir sniegt cilvēkiem zināšanas, lai nodrošinātu labu mutes veselību. 

Mutes dobuma veselība būtiski ietekmē cilvēka vispārējo veselības stāvokli un dzīves kvalitāti. Mutes dobuma un smaganu slimības, slikts zobu vispārējais stāvoklis vai zobu zudums var ierobežot cilvēka spējas uzņemt un sasmalcināt barību, smaidīt, runāt, kā arī negatīvi ietekmē cilvēka labklājību. 

Rūpēties par zobu veselību ir nepieciešams jebkurā vecumā, bet īpaši svarīgi ir pareizi mutes dobuma higiēnas paradumi bērniem un pusaudžiem. Veselīgs smaids dod pārliecību, kontaktējoties ar vienaudžiem. 

  • Zobi jātīra 2x dienā (no rīta pēc brokastošanas un vakarā pirms gulētiešanas), izmantojot zobu birsti ar mīkstiem sariņiem un fluorīdus saturošu zobu pastu.
  • Zobi ir jātīra ar slaukošām vai apļveida kustībām, 2 līdz 3 minūtes un ir jānotīra visas zobu virsmas.
  • Nedrīkst aizmirst arī par mēles tīrīšanu (izmantojot to pašu zobu suku vai speciālu mēles tīrītāju).
  • Vismaz reizi dienā jāizmanto arī zobu diegs, lai iztīrītu zobu starpas.
  • Zobu birste jāmaina ik pēc 3 mēnešiem.
  • Ja ir breketes, zobi jātīra pēc katras ēdienreizes, izmantojot speciālas zobu sukas. 

Kariess (zobu bojāšanās) tā attīstības sākumā var ilgi neradīt sūdzības. Tāpēc bērniem jau no mazotnes regulāri ir jāpārbaudās pie zobārsta. Atgādiniet skolēniem, ka līdz 18 gadu vecumam zobārsts ir pieejams bez maksas. Reizi gadā bērniem un jauniešiem vecumā no 2 līdz 18 gadiem tiek apmaksāta arī zobu higiēnista vizīte. Divas reizes gadā zobu higiēnas pakalpojumus bērni var saņemt 7, 11 un 12 gadu vecumā. 

Pasaules mutes veselības dienas ietvaros, SPKC speciālisti ir sagatavojuši tiešsaistē veicamu uzdevumu spēli skolēniem par mutes veselību. Pedagogi šo spēli var izmantot mācību stundas ietvaros vai uzdot skolēniem kā mājās veicamu uzdevumu. Sekmīgi veicot uzdevumus, skolēni pēc katra no tā saņems kodu, nākamā uzdevuma atvēršanai. Veiksmīgi veicot visus uzdevumus, skolēns uzzinās “slepeno ziņojumu”, kas noslēgumā nododams skolotājam (un arī vecākiem). Saite uz uzdevumu spēli pieejama šeit. Uzdevumi grūtības ziņā būs atbilstošāki pusaudžiem. 

Jaunākiem bērniem ir sagatavota tiešsaistē spēlējama atmiņas spēle (pieejama šeit) un krustvārdu mīkla par mutes veselību (spēlēšanai tiešsaistē pieejama šeit vai drukātā veidā, skat. pielikumā pievienoto failu). Lai atrisinātu krustvārdu mīklu, bērni vispirms aicināti iepazīties ar informatīvo materiālu “Man ir tīri zobi”.  

Slimību profilakses centrs ir izstrādājis arī citus noderīgus informatīvos materiālus par mutes dobuma veselību, ko izglītības iestādes var izmantot mācību stundās vai izvietot savos komunikāciju kanālos: 

Pielikums:

Noderīga informācija par mutes dobuma un zobu veselību pieejama arī mājaslapā www.tirizobi.lv.  

Aicinām iepazīties arī ar citiem SPKC izstrādātajiem informatīvajiem materiāliem, kas ir pieejami SPKC mājaslapā.

Varētu arī interesēt...