Aicinājums pieteikties konkursam “Dizaina risinājumi”

Vides izglītības fonds aicina jauniešus pieteikties aprites ekonomikas dizaina konkursam – radot ilgmūžīgu produktu vai pakalpojumu.

Vides izglītības fonda realizētais Aprites ekonomikas veicināšanas projekts (Eco-Schools Project for Advancing Circular Economy jeb E-SPACE) aicina pieteikties jauniešus izaicinājumam “Dizaina risinājumi”, radot produktu vai pakalpojumu, kas ir ilgmūžīgs.

Visu ražojumu pamatā ir dabas resursi, kuru apjoms ir ierobežots. Tādēļ ir nepieciešams izmantot esošos resursus pēc iespējas ilgtspējīgāk. Aprites ekonomika ir salīdzinoši jauna perspektīva ilgtspējības kontekstā, kurā uzsvars likts uz bezatkritumu pieeju resursu patēriņā – iekārtu remontu, atjaunošanu un pārstrādi, lai izmantotie resursi tiktu lietoti maksimāli ilgi, pirms tie kļūst par neizmantojamiem atkritumiem. Tādā veidā tiek pagarināts materiālu dzīves cikls, ļaujot samazināt dabas resursu ieguvi, turklāt radīto atkritumu apjoms tiek samazināts līdz minimumam. Tas nozīmē, ka pilnīgi viss var tikt izmantots kā izejviela kādā no nākamajiem līmeņiem resursu patēriņa ciklā.

Apgūstot un izprotot aprites ekonomikas konceptu, jaunā paaudze būs motivēta ne tikai rosināt ilgtspējīgas pārmaiņas savās izglītības iestādēs, bet ar savām ikdienas izvēlēm palielināt pieprasījumu aprites ekonomikai arī kopumā.

Lai veicinātu izpratni par aprites ekonomiku un ļautu radoši izpausties, jaunieši tiek aicināti piedalīties “Dizaina risinājuma” konkursā.

Lai piedalītos konkursā:

  1. Izpēti, kas ir aprites ekonomika;
  2. Izvēlies produktu vai pakalpojumu, kas neatbilst aprites ekonomikas principiem;
  3. Izstrādā iespējamos dizaina risinājumus konstatētajai problēmai;
  4. Iesniedz savas dizaina idejas: ekoskolas@videsfonds.lv – norādot savu vārdu, uzvārdu, klasi, izglītības iestādes nosaukumu.

Vairāk par konkursu uzzināsi šeit.
“Dizaina risinājumu” idejas nacionālajam konkursam var iesniegt līdz šī gada 12. aprīlim.
Trīs labāko ideju autoriem – pārsteiguma balvas no Vides izglītības fonda.


Vides izglītības fonds (VIF) ir pasaules vadošās vides izglītības un neatkarīgās tūrisma ekosertifikācijas organizācijas Foundation for Environmental Education (FEE International) pārstāvis. Latvijā VIF nodrošina visu starptautisko FEE programmu – Zilais karogs, Zaļā atslēga, Ekoskolas, Jaunie vides reportieri – īstenošanu vai pārraudzību.


Vides izglītības fonds
www.videsfonds.lv
https://www.facebook.com/videsfonds/
https://www.instagram.com/fee_latvia/


Informācija par E-Space projektu: https://www.ecoschools.global/espace
Informācija: ekoskolas@videsfonds.lv
Informāciju sagatavoja – Ilze Grēveleilze.grevele@videsfonds.lv
Ekoskolu koordinators Latvijā – Daniels Trukšānsdaniels.truksans@videsfonds.lv

Varētu arī interesēt...