Stalbes pamatskolas skolēni otro reizi piedalās jauniešu festivālā Vācijā

(skatīt “Video no festivāla”)

Jūlija pēdējā nedēļā septiņi Stalbes pamatskolas skolēni un divas skolotājas viesojās Vācijā, Stansdorfā. Tur 22.08.-28.08. norisinājās starptautiskais kultūras festivāls jauniešiem Youthrope 2019. Festivālā pulcējās ap 70 jauniešu no sešām valstīm – Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Ziemeļīrijas. Nedēļas garumā jauniešiem bija iespēja piedalīties dažādās radošajās darbnīcās, apskatīt Vāciju, iepazīt citu valstu kultūru un iegūt jaunus draugus.

Festivālu Youthrope 2019 organizē Stansdorfas ģimenes un jauniešu centrs ClaB. Stalbes vidusskolai ar ClaB noslēgts sadarbības līgums, kas paredz ilgtermiņā veidot dažādus kopīgus pasākumus un apmaiņas programmas latviešu un vācu jauniešiem. Vācijas jaunieši aizgājušajā mācību gadā jau viesojās Latvijā. Savukārt divas Stalbes vidusskolas skolnieces – Sabīne Strazdiņa un Loreta Lapsiņa – šoziem vienu nedēļas nogali pavadīja Vācijā, lai kopā ar citu valstu pārstāvjiem piedalītos festivāla Youthrope 2019 plānošanā un palīdzētu organizatoriem izveidot jauniešu auditorijai maksimāli saistošu un aizraujošu pasākumu.

Uz festivālu Loretai un Sabīnei pievienojās arī Kristī Ozola, Karīna Virse, Karlīna Gaspersone, Roberts Šūmanis un Veronika Ruska. Daļai jauniešu jau bija iepriekšēja pieredze ārzemju projektos, bet daļai šis bija pirmais šāda veida ceļojums. Karīna stāsta: “Šāds festivāls man bija kas pavisam jauns. Sākumā biju ļoti satraukusies un pirmajā festivāla dienā negribēju spert ne soli no saviem skolas biedriem. Tomēr apkārt bija patiešām pretimnākoši cilvēki, kuri vēlējās runāt un iepazīties. Jau pirmajā vakarā ar citu valstu jauniešiem spēlējām volejbolu un uzsākām komunicēt. Drīz vien  mēs visi savā starpā labi sadraudzējāmies.”

Festivāla sākumā jauniešiem bija iespēja katram izvēlēties vienu radošo darbnīcu, kurā zinošu pasniedzēju vadībā viņiem bija iespēja apgūt jaunas prasmes visas nedēļas garumā. Roberts un Karlīna mācījās veidot grafiti, Kristī apguva parkūru, Sabīne piedalījās mūzikas grupā, Karīna apguva dažāda veida foto veidošanas pamatprincipus un drona vadīšanu, bet Veronika un Loreta veidoja vizuālus stāstus mākslas radošajā darbnīcā. Jaunieši atzina, ka radošajās darbnīcās jautri pavadīja laiku un pozitīvi vērtēja radošo darbnīcu vadītājus, kuri lieliski spēja saprasties ar jauniešiem. Daļa jauniešu atzīst, ka apguvuši jaunas, noderīgas prasmes un guvuši motivāciju tās izmantot, arī atgriežoties Latvijā.

Festivāla laikā bija iespējams izbaudīt arī citas brīvā laika aktivitātes, kā boulingu, peldbaseina apmeklējumu, diskotēku un bārbekjū vakaru Potsdamas Lindenparkā. Veronika un Loreta atzīst, ka viņām īpaši patikušas arī ekskursijas uz Potsdamu un Berlīni. Galvaspilsētā skolēniem bija iespēja doties izbraukumā ar kuģīti, apmeklēt spiegu muzeju, kā arī iepazīt pilsētas krāšņākos grafiti mākslas darbus. Protams, tika apskatīti arī slavenie Brandenburgas vārti. Festivāla noslēguma vakarā jaunieši prezentēja publikai un citiem festivāla dalībniekiem radošajās darbnīcās apgūto un paveikto, bet pēc tam sekoja noslēguma ballīte.

Visi jaunieši kā viens atzīst, ka festivāla beigās nemaz negribējās doties prom. “Pēdējās dienas bija vislabākās, mierīgi varētu vēl nedēļu nodzīvot festivālā”, stāsta Loreta. Arī Karlīna piekrīt: “Festivāls bija perfekts! Beigās bija grūti atvadīties no jauniegūtajiem draugiem.” Jaunieši uzskata, ka festivāls Youthrope 2019 bijusi lieliska pieredze, kas ļāvusi iepazīt citas kultūras un iegūt jaunus draugus. Viennozīmīgi esot uzlabojušās arī angļu valodas zināšanas un komunikācijas prasmes. Jaunieši labprāt piedalītos arī citos starptautiskos projektos un aicina arī citus savus vienaudžus izmantot šādas iespējas.

 Karīna piebilst: “Emocijas, ko var gūt šādos pasākumos, ir vārdiem neaprakstāmas. Redzētais un piedzīvotais atmiņā noteikti paliks uz ilgu laiku. Ļoti pateicos par šo gūto iespēju, kur nepalaidu garām. Liels paldies Stalbes skolai un skolotājai Mārai Bušai, kas deva iespēju piedalīties festivālā!”

Nora Ķibilda-Kinna, Stalbes pamatskolas keramikas skolotāja

Varētu arī interesēt...