25. marts- Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena Stalbes pamatskolā

25.martā Latvijā ir sēru diena, kad pieminam 1949. gada deportācijas upurus. Pirms 72 gadiem šajā dienā no savām mājām un dzimtenes svešumā tika aizvesti vairāk nekā 43 tūkstoši latviešu. Daudzi no viņiem dzimtajā zemē vairs neatgriezās – palika uz mūžiem Sibīrijā. Šogad, ņemot vērā ārkārtas situāciju valstī, publiski piemiņas pasākumi netika organizēti, taču 25. martā, kad karogus rotāja sēru lentes, mūsu skolas skolēniem bija organizētas nodarbības, kuru sasniedzamais rezultāts: Atcerēsies, kas notika 1949.gada 25.martā, iepazīsi labāk zemi, kurā dzīvoja, dzima Sibīrijas bērni;  radīsi vēstuli uz bērza tāss, veidosi zīmējumu.

Darba gaitā 1.-6.klases skolēni skatījās smilšu kino, kas veidots pēc 1949.gada 25.martā izsūtītās 11 gadus vecās Benitas zīmējumiem. Zīmējumus viņa sūtīja uz Latviju savai krustmātei. Pēc filmas noskatīšanās skolēni  veidoja zīmējumus vai rakstīja vēstuli uz “bērza tāss”, kā vēstījumu no Sibīrijas mūsdienu skolēnam.
4.-9.klases skolēni pētīja Valsts arhīva 1949.gada deportācijās no sava pagasta izsūtīto sarakstus, ar pieaugušo mājinieku palīdzību meklējot tajos  radus, kaimiņus.
7.-9.klases skolēni skatījās filmu “Deportācijas. Divas naktis, viens noziegums”.

Redzētā, pārrunātā iespaidā tika radīti zīmējumi un vēstules.
Emocionāli uzrunājošus zīmējumus radīja 1. un 2.klases skolēni.

Paldies par vēstulēm Madaram Antonovam, Kasparam Pušinskim, Samantai Seikstulei, Ralfam Strazdiņam, Martai Kuzņecovai, Emīlam Dārziņam, Elizabetei Dārziņai, Alisei Baumanei un Egīlam Kašam!
Ievērojot visas drošības normas, 1., 4,. 5. klases skolēni nolika svecītes pie deportāciju upuru piemiņas akmens Stalbes centrā.

Skolotāja Inese Kozlovska

Varētu arī interesēt...