Meteņi Auciemā

Lai gan ziema mūs šogad ar sniegu nav lutinājusi, tomēr pavasari un saulīti bērni gaida. Tad nu mūsu sporta audzinātāja Inguna Cepa kopā ar grupiņu audzinātājām improvizēja, lai šos pavasara gaidīšanas svētkus bērniem sagādātu.

Mums bija gan improvizēti kalniņi, pa kuriem šļūkt, gan ragavas, ar kurām vizināties, gan kurmju rakumi, lai kurmjus no dārza aizbaidītu. Tāpat kā ticējums, tā arī daudzas tautas dziesmas vēsta, ka Meteņos jālaižas ar ragaviņām no kalna, jo tas veicina linu augšanu. Jo kalns augstāks, jo brauciens ātrāks, jo arī lini kuplāki un raženāki. Mūsu pirmsskolēniem bija arī jauns izaicinājums – pārģērbties tā, lai kaimiņš nepazīst! Maskām ir viena funkcija – ar dziedāšanu un dejošanu nodrošināt auglību un ar maģiskām darbībām padzīt ļaunumu. Tad nu bērni ar lielu prieku, pārvarot savu kautrīgumu un aizspriedumus, pārģērbās, veidoja frizūras, krāsoja sejas, priecājās par sevi, draugiem un audzinātājām. Svētku noslēgumā mielojāmies ar skolas vadības sagādātajiem našķiem – pīrāgiem, kā jau īstos Meteņos pienākas.

Tā nu aktīvi, ar dejām, dzejoļiem, rotaļām un pīrāgiem aizvadījām Meteņus, veidojām prasmi būt drosmīgiem, uzdrīkstēties un padziļinājām izpratni par latviešu tautas tradīcijām.

Varētu arī interesēt...